luni, 3 septembrie 2012

Replay

După o vară incendiară politic e timpul unui răgaz înaintea unei toamne la fel de incendiare.  Campania pentru parlamentare va începe pe 9 noiembrie.  Cu două luni înainte de startul campaniei, candidaţii sunt încă indecişi. Pentru colegiul nostru, Tusac a anunţat că ar vrea să candideze. Cred că vi-l amintiţi pe Tusac, fostul primar, cel care a reuşit să prindă bronzul la alegerile locale. Probabil nici actualul deputat al colegiului, tot un fost primar, Iorguş, nu va renunţa la candidatură. De fapt, asta e şi asemănarea dintre ei. Ambii consideraţi nepotriviţi pentru primărie încearcă să-şi găsească locul în Parlament.
Nici nu e de mirare că Parlamentul a devenit o instituţie lipsită de credibilitate şi încredere dacă electoratul continuă să trimită acolo rebuturile politicii locale.  Indiferenţa cetăţenilor  faţă de cine le este deputatul sau senatorul , oferă celui ales libertatea de a nu-i mai reprezenta.
Degeaba acuzăm parlamentarii că dorm în timpul şedinţelor când ei sunt aleşi din rândul cântăreţilor şi sunt obişnuiţi să doarmă ziua şi să cânte noaptea.  Degeaba ne lamentăm că parlamentarii fură dacă alegem în colegii exact oamenii care fură. Ce şanse ar putea avea un profesor universitar ce are ca atu bagajul de cunoştinţe în faţa unui afacerist dubios ce are ca atu genţile cu bani şi mita electorală?
La fel, va fi uşor să acuzi un parlamentar că nu face nimic pentru colegiul său când alegi un om pe care l-ai refuzat la primărie tocmai pentru că nu ar fi făcut nimic. 
Nu vreau să discut despre selecţia din interiorul partidelor deşi, e drept, lumea alege din ce i se oferă. Mă întreb totuşi, dacă ar putea alege la liber, de cine s-ar vedea reprezentaţi cel mai bine locuitorii din Mangalia?

2 comentarii:

  1. din cate stiu tusac este cel cu care at batut palma ca in schimbul voturilor sa il sustineti la parlamentare. acum ii dati flit? sau vreti sa ii dati raci-scoici-melci etc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Decizia candidaturilor pe colegii nu se ia la Mangalia. Nu am avea cum sa ii dam flit noi.

    RăspundețiȘtergere