joi, 2 februarie 2012

Kinder Surprise

De ceva vreme, apostolii unor candidaţi surpriză independenţi propovăduiesc ideea venirii acestuia. Acum, din ce în ce mai des. Candidatul surpriză vine!
Doar că aceşti candidaţi surpriză, mereu alţii, vin din patru în patru ani să ne salveze însă ceva se întâmplă şi noi nu ne lăsăm salvaţi. Sau furaţi de ideea salvării de nicăieri.
Oare aceşti oameni uită că la fiecare scrutin apărea câte un candidat surpriză a cărui voturi rar ajungeau să egaleze numărul de semnături necesare candidaturii? Sau se gândesc că ei au aflat unde au greşit predecesorii şi lor nu li se poate întâmpla. Sau poate pur şi simplu cred că până la ei nu a existat nici un candidat surpriză. Sau candidat independent. Nici un Ninel Potârcă, nimic.
Personal nu cred nici în ideea unui candidat surpriză venit din partea partidelor puternice decât dacă există motive serioase pentru a-i proteja identitatea.
În primul rând pentru că un candidat surpriză are puţine şanse să surprindă pe cineva deoarece majoritatea oamenilor nu il cunosc iar din cei câţiva care îl cunosc puţini vor fi atât de plăcut surprinşi încât să îşi pună costumul de militant şi să pornească o campanie aprigă pentru susţinerea acestuia.
Adică să fim serioşi, dacă exista un Mesia în politica locală acesta ar fi apărut în sondaje când li se cere respondenţilor să numească din memorie o persoană care ar conduce oraşul spre un viitor luminos.
Nu contest că acel candidat independent este de un profesionalism rar întâlnit şi un om extraordinar, dar are el mai multe pachete de dat decât un întreg partid care a strâns pentru pachetele astea timp de patru ani? Să zicem că are şi are toate acestea fără să fi făcut afaceri în Belgia sau fără să fi vândut pădurea Comorova, ţigări sau curtea spitalului. Pentru că este un om de înaltă ţinută morală. Dar are structurile necesare în oraş să îi protejeze această ţinută morlă? Dacă răspândacii contracandidaţilor lansează zvonul că el şi-a ucis prin lapidare o soţie în Pakistan, în cât timp va putea străbate acest candidat oraşul cu paşaportul în mână să le arate oamenilor că el nu a fost niciodată acolo?
Ideea unui candidat independent şi pe deasupra şi surpriză este cel puţin ridicolă privită din perspectiva şanselor de câştig. Nu şi dacă surpriza respectivă îi creşte şansele altuia mai bine clasat.
Practic, un candidat surpriză independent este ca un ou kinder, după ce îl desfaci, poţi cel mult să te joci cu surpriza respectivă o perioadă după care o uiţi pe undeva, dacă nu o distrugi sau arunci. Iar surpriza dintr-un astfel de ou nu poate fi decât un iepure.

P.S. Candidatul surpriză s-a demascat pe blogul domnului Vişa. Sau poate aşa se anunţă candidaturile mai nou. De domnul Cotleţ eu am auzit numai de bine, problema e că doar de la doi oameni, ceilalţi necunoscându-l. Deşi probabil acesta este doar trupa ce cântă în deschiderea concertului adevăratului şi surprinzătorului candidat independent.

6 comentarii:

  1. uite ca a aparut si oul kinder ,dar, surpriza, nu in persoana d-nului COTLETZ, ci a "onorabilului, cinstitului, profesionistului" si neaparat muuult mai cunoscutului dr. niculescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cotleţ Marios-T.3 februarie 2012 la 20:59

    Bună seara Domnule Nichita,
    N-am avut plăcerea să vă cunosc. Sunt Marios Cotleţ.
    Am rămas surprins să-mi regăsesc numele pe blog-ul D-vstr. având în vedere că nu sunt o persoană publică şi nu văd ce ar fi de demascat. Constat că urmăriţi şi blog-ul D-lui Vişa şi dacă tot mi-aţi pomenit numele în termenii de mai sus, îmi permit să vă supun atenţiei două aspecte şi anume:
    1). încercaţi să citiţi cu atenţie ce anume am scris până în prezent pe blog-ul pe care-l menţionaţi;
    2). încercaţi după aceea să vă puneţi de acord cu colegul D-vstr. de partid, D-nul. Vişa şi anunţaţi-mă şi pe mine dacă sunt independent sau USL-ist...

    Cu stimă,
    Cotleţ Marios-T.

    RăspundețiȘtergere
  3. dar cum v-ati gasit numele pe blog ? v-ati cautat pe google?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cotleţ Marios-T.3 februarie 2012 la 23:44

      Nu. Citesc zilnic articolele de pe blog-urile în care se discută despre Mangalia.

      Ștergere
  4. Buna seara, domnule Cotleţ
    Sper că plăcut surprins. De demascat era intenţia de a candida.
    Tocmai de aceea am ales PNL, pentru ca este unul din puţinele partide în care putem avea puncte de vedere diferite. De acord puteţi să ne puneţi doar dumneavoastră rispind misterul din jurul candidaturii.
    Dumneavoastră aţi fost doar un exemplu pentru că ce vroiam eu să arăt este faptul că toţi aceşti candidaţi păcăliţi de nişte "binevoitori" că ar avea şanse doar pentru că sunt oameni de o calitate deosebită nu fac decât nişte jocuri politice. Acesta este un motiv, nu singurul, pentru care a pierdut şi domnul Oleniuc alegerile trecute, când, din punctul meu de vedere era cel mai bun candidat posibil pentru Mangalia. Dar asta a fost atunci şi acum povestea riscă să se repete cu alte nume dar acelaşi scenariu.

    RăspundețiȘtergere