marți, 21 februarie 2012

Scandal

Duminică, la o şedinţă de consiliu, nervii îngheţaţi ai cetăţenilor au cedat. Pe bună dreptate. Doar că oamenii n-au înţeles şi au crezut că „împotrivă” însemna împotriva lor când de fapt acel „împotrivă” era împotriva incompetenţei sau poate a intereselor unora. În primul rând avem doi consilieri liberali care dincolo de presiunea oamenilor aduşi în sală au ales să voteze ce este mai bine pentru oraş. Atât Sorin Andrei cât şi Vişa Lucian sunt conectaţi la reţeaua centralizată de termoficare. Aşadar, duminică cei doi liberali au votat în favoarea interesului propriu, identic cu interesul celor peste 7 000 de familii afectate de frig. Cei care au propus şi susţinut cu vehemenţă acest proiect nu sunt branşaţi. Asta ca o paranteză.
Proiectul lui Filimon este o aberaţie în primul rând pentru că încalcă un contract. Ca şi cum ar vrea să vă dea afară din casă că nu v-aţi plătit impozitele deşi a obligat angajaţii primăriei să nu vă primească banii. Nu m-ar mira dacă chiar ar încerca să facă asta dacă îi iese haiducia cu termoficarea. Doar că nu o să îi iasă. Ba mai mult, Nikitas va fi îndreptăţit să dea în judecată administraţia publică pentru treaba asta, va câştiga fără dubiu şi, fiind vorba de un contract comercial important, va cere daune cu multe zeroruri. Să fie oare acesta interesul, s-au opus oare doi liberali unui astfel de interes de a încercat Filimon o execuţie publică a acestora?
Pe de altă parte dacă s-ar aproba ilegalitatea lui Filimon, am fi siguri că nu ar mai fi căldură nici în acest an şi probabil nici în anii următori, pe toată perioada litigiului. Cel mai bun exemplu este piaţa agroalimentară Saturn care stă nefolosită de ceva ani din cauze oarecum identice cu cele de acum. Oricum sunt convins că majoritatea cetăţenilor şi-au luat gândul de la căldură în acest an dar asta nu înseamna că trebuie să condamnăm bugetul local pe următorii ani pentru haiduciile lui Filimon. Totuşi de ce se chinuie acesta să treacă un proiect care este în mod evident nepotrivit necesităţilor oraşului? Pentru că s-a grăbit ca fata mare la măritat şi a sigilat centralele fără a avea o hotărâre de consiliu care să îi permită asta apropiindu-se undeva de sfera penalului şi speră ca o hotărâre de consiliu să îl salveze. Doar că o astfel de hotărâre nu doar că nu l-ar salva dar ar condamna bugetul oraşului şi ar mai băga în rahat şi consilierii care votează pentru aşa ceva.
Dacă acest proiect ar fi trecut sub presiunea lui Filimon şi a „publicului” consilierii ar fi ajuns să îl citeze pe Petre Ţuţea: „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare”. Tutea, cum ar spune Tusac.

Un comentariu: