vineri, 23 noiembrie 2012

Guest post part I

Andrada Baraţă e unul din tinerii cu care ne mândrim peste hotare, pe care îi dăm exemplu când suntem cuprinşi de puseuri naţionaliste. A ales să îşi continue studiile la Amsterdam prin forţe proprii aşadar e îndretăţită să vorbească despre viaţa reală de acolo. A terminat ştiinţele politice magna cum laude şi a trăit aici aşadar e cea mai potrivită să îi analizeze pe "ei" în raport cu "noi".



Amsterdamul văzut prin ochii unui turist, este un loc fascinant, plin de culoare și dinamism. Și nu, nu mă refer aici numai la coffee shop-uri sau fetele din vitrină care-ți fac cu mâna. O plimbare pe lângă canale, într-o zi însorită de toamnă, este o adevărată delectare pentru simțuri. Să-ți bei cafeaua citind cartea preferată sau presa într-o mică cafenea cu specific local devine o experiență de neuitat. Micul tău colțișor de paradis. Ia-ți încălțările cele mai comode și pornește într-o călătorie prin Jordan. Amplasat lângă centrul turistic, acest cartier păstrează din savoarea vechiului oraș, fiind o zonă rezidențială tipic olandeză. Casele înalte și înguste din piatră, transmise mai departe din generație în generație, te îmbie să le descoperi secretele; geamurile imense neacoperite fac ca privirea să-ți alunece în spațiul lor intim și pentru câteva clipe te fac să simți căldura căminelor lor. Acest obicei de a nu-și acoperi ferestrele se datorează  reminescențelor  educației protestante, potrivit căreia nu ai nimic de ascuns. Te poți pierde printre canale și străduțe, dar este o pierdere plăcută în timp și tine, mai ales seara, când podurile sunt luminate iar micile și cochetele bărulețe te ademenesc să intri la căldură.
Dacă vrei să ai parte de agitație, încarcă-te cu voie bună, deschide-ți mintea și dă o raită prin Red Light District. Încearcă cafenelele, treci peste jenă și intră în sex-shoppuri, vorbește cu oamenii, fie ei localnici sau turiști. Vei înțelege că lumea este mult mai mare, părerile și dorințele sunt diverse și da, chiar și tu ai un loc în lumea asta. Adevăratul tu! Ce pot să zic, bine ai venit în noul Babilon. Și nu te speria, deși lumea pare haotică, în orice colț ești în siguranță. Olandezii nu se joacă cu siguranța ta, sau cel mai important, a lor.
Dacă te-ai săturat de agitație și vrei să cunoști istoria Amsterdamului, ai de unde alege. Orașul se poate lăuda cu o colecție impresionantă de cel puțin 50 de muzee: Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh, Muzeul Sexului, Muzeul Hașișului, fabrica Heineken, Muzeul Torturii, Madam Tussauds și multe altele. Ești obosit și parcă ți-e și foame? Îți recomand să dai o raită prin una dintre piețele din aer liber. Vei avea de unde să alegi, de la preparate tradiționale, care acoperă o gamă largă de culturi și tradiții, la micile chilipiruri care-ți readuc zâmbetul pe buze, până la produse ecologice (noi le spunem de la țărani). Tot ce pot să recomand: multă răbdare, aceste piețe sunt imense, se intind de-a lungul unei întregi străzi; mai mult, sunt unele dintre cele mai faimoase piețe în aer liber din lume, cu o tradiție de cel puțin un secol.
Nu mai ai chef de muzee? Atunci îți recomand o expoziție de artă, un concert, un festival de film în aer liber, pe o insulă a Amsterdamului, o competiție sportivă (cel mai adesea concursuri de ciclism). Care anume? Eh, aici nu știu ce să-ți răspund, în fiecare săptămână se întâmplă ceva nou.
Deci dragul meu turist, îți place Amsterdamul? Te fascinează la fel de mult ca și pe mine? Parcă ai vrea să-ți schimbi reședința? Te uiți în jur și vezi cât de bine o duc oamenii de aici, o viață aparent lipsită de griji și zâmbetul lor cald te îmbie? Ce mai, ești într-o adevărată capitală vestică, multiculturală și tolerantă. În acest caz îmi pare rău să te dezamăgesc, dar câinii nu se plimbă cu covrigi în coadă. Asta înseamnă puterea unui brand, nu reclamele penibile la turismul românesc. Până la urma asta este Amsterdamul, un mare brand bine gândit și comercializat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu