sâmbătă, 28 august 2010

Scoala de vară

La şcoala de vară a TNL, am avut plăcerea să mă bucur, ca de fiecare dată, de talentul oratoric deosebit al senatorului Varujan Vosganian. Fără a avea elocința dumnealui, vreau să vă împărtăşesc câteva din ideile sale. În special cele în care mă regăsesc.
Referindu-se la politica românească, în general, Vosganian remarca faptul că în România ultimilor 20 de ani ideologia dominantă a fost populismul. Lipsa unor proiecte pe termen lung este dovada certă a acestui lucru. Măreţia unui om politic constă în a putea proiecta orizonturile pe termen lung şi a fi capabil să sacrifice interesele sale pe termen scurt.
Senatorul chiar remarca faptul că PNL a venit în 2007 cu un program ce fixa ca orizont anul 2020 în antiteză evidentă cu programul PDL-ului care în 2009 îşi fixase ca orizont anul 2010 (pentru a ieşi din criză)iar acum, în 2010 orizontul este sfârşitul lunii (pentru a putea plăti salariile şi pensiile).
Evident, discursul dumnealui a fost presărat cu exemple concrete.
Făcând un portret al omului politic populist se poate remarca faptul că acesta îşi dobândeşte carisma coborând la nivelul cel mai de jos al maselor de votanţi când de fapt menirea unui om politic este aceea de a fi o călăuză. Un lider trebuie să-şi ridice adepţii, nu să coboare el însuţi le cel mai jos nivel de dragul voturilor.
Invocând istoria, domnul Vosganian a evidenţiat sălbăticia politicii româneşti, unde încă din perioada interbelică, liderii naţionali au sfârsit destul de prost, fie împuşcati pe peronul gării din Sinaia sau pe la Târgovişte, fie prin temniţele comuniste. Acestă meteahnă naţională se manifestă şi azi la noi, din păcate, deoarece arta negocierii lipsește cu desăvârșire: câștigătorul vrea să ia tot şi să-şi distrugă adversarul.
Doctrinar a menţionat că nu trebuie să ne fie frică să spunem că îi susţinem pe cei puternici pentru a-i putea ajuta pe cei slabi. Nu suntem ca FSN-PDSR-PSD-PDL să întreținem sărăcia pentru a profita de electoratul sărac manipulându-l la urne.

P.S. Se spune că micuţul Boc a bătut din picioare prin partid cerând să fie "Ori prim-ministru, ori nimic". Referitor la acest subiect, Varujan, de la tribuna senatului, a declarat că domnul Boc le-a reuşit pe amândouă.

Un comentariu:

  1. Lucian Nichita,
    Nu mă surprinde deloc Vosganian. Cum bine precizaţi în preambulul scrierii dumneavoastră, aţi participat la un dicurs populist al unui talentat orator. După ştiinţa mea, domnia sa are ceva idee ;) despre economie, numai că, le amestecă şi le îmbărligă, încât la final când vrei să le sedimentezi în coşul cu idei, realizezi că sunt utopii.
    Mi-aş dori un link cu planul PNL până în 2020, pentru că dacă a fost prezentat opiniei publice, trebuie să existe undeva arhivat. Şi ca să vă arăt că spune prosti, o să vă dau eu un link http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_15482/Executivul-a-aprobat-Strategia-Nationala-pentru-Dezvoltare-Durabila-2013-2030.html cu strategia naţională de dezvoltare durabilă până în 2030, aprobat de guv Tăriceanu, din care a făcut parte şi mosiu Vosganian, şi care confirmă amnezia de care suferă guvernoiul Vosga.... Acest plan a fost elaborat de specialiştii tuturor partidelor şi este în vigoare la data prezentă, fiind agreată de UE ...DAR MAI MULTE aflaţi dacă citiţi articolul. Totuşi, mă bucură că recunoaşte ipocrizia clasei politice, şi că absolut toţi au populişti.
    Vă recomand să recitiţi în linişte http://bazel09.wordpress.com/2010/06/20/istoria-se-repetaion-antonescu-%E2%80%9Cscrisoare-de-raspuns-adresata-lui-c-i-c-bratianu%E2%80%9D-29-octombrie-1942/ şi să-l plasat corect timpului şi politicianului potrivit. O dimineaţă bună ;)

    RăspundețiȘtergere