marți, 7 septembrie 2010

Între Mangalia reală şi vuvuzele

Consult cu regularitate blogul domnului Vişa. Uneori mă opresc asupra comentariilor. De ceva vreme liberalii au intrat în atenţia comentatorilor. Suntem făcuţi în toate felurile şi nici măcar nu am apucat să confirmăm sau să infirmăm apelativele date cu generozitate de comentatorii "obiectivi".
În timpul ăsta Mangalia reală, cea a cetăţenilor invocaţi de politicienii locali, a terminat cursa înscrierilor pentru debranşarea de la reţeaua centralizată de termoficare. Adică fiecare o să se încălzească cum ştie. Nu cunosc o situaţie exactă a solicitărilor de debranşare dar cu siguranţă sunt multe. Comentatorii tac pentru că Boc nu e străin de situaţie.
Între timp Băsescu aruncă subtil pe piaţă vestea că vom mai împrumuta bani de la FMI. Dacă în locul lui Băsescu era Tusac şi propunea un împrumut în contul Mangaliei ştiu ce comentarii ar fi fost pe blogul domnului Vişa. Şi ar fi fost pe bună dreptate. Nici eu şi cred că nimeni nu-şi doreşte un împrumut local care să îngenuncheze oraşul. Dar se pare că se doresc împrumuturi care îngenunchează ţara. Pentru că le negociază Băsescu, nu Tusac.
Între timp comentatorii au găsit şi pentru asta vinovaţii. Bineînţeles tot liberalii. Nu Oleniuc sau Sorin Andrei, ci alţii, aia de acum câţiva ani, Tăriceanu. Sau poate Brătianu. Că doar amândoi au condus România în cele mai bune perioade economice ale sale, amândoi erau liberali şi prim-miniştrii. Coincidenţă? Poate, dar nu cred.
Oricum, dacă se va permite accesul pe stadioanele patriei cu vuvuzele, recomand cu căldură vuvuzelele portocalii. Fac mai mult zgomot. Pentru nimic.

6 comentarii:

  1. Domnule Lucian,
    Chiar dacă Băse spune lucruri importante la TVR şi pe înţelesul tuturor ( nu trebuie să fi citit prea multă ec.politică să le pricepi), îmi fac timp să vă demontez subţirimea afirmaţiilor.
    1. Am impresia, şi nu greşesc, vă simţiţi pe cai mari - nu a durat mult şi v-aţi şi uitat "promisiunile" (oricum nu credeam O CENTIMĂ în ele )
    2. Cred că era bine să daţi exemple cu comentarii ( link de pe blogul invocat ) care nu contin realităţi şi chiar etichetările .
    3. Vă pun la dispoziţie un nr de telefon la care vă puteţi informa câte debranşări au fost înregistrate la sediul Rominterm : domnul director Baiar 0746179229.
    4. Consilul local are atribuţii în ceea ce priveşte stabilirea preţului giga. Ce aşteaptă PNL ŞI PSD ? Aveţi soluţii ?...nu sunteţi voi cei care puteţi da pomană oamenilor? Nu sunteţi voi cei care puteţi debloca activitate? A!...era să uit, nu aţi menţionat costurile deblocării ;) şi cine ştie, ne putem aştepta la orice din partea unor iresponsabili.
    Dom'le Lucian, chiar aşa, ce mai contează, la butoane să fiţi, Nu ?. Aşa ceva poate ţine la cel pe care îl puteţi momii cu un pui sau cu ceva firimituri, dar la marea masă care v-a priceput manevra, nu ţine. Crede-mă, nu aveţi soluţii şi nu există soluţii miraculoase.
    Vreau să vă aduc aminte că între 2000-2007 România şi-a negociat condiţiile de aderarea la UE, de care Tăriceanu şi Năstase nu sunt străini şi pe care îl găsiţi aici
    http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=25850
    Vă aduc aminte că NU Boc a negociat măsurile de aderare la UE. Eliminarea subvenţiei la giga nu a fost negociat de Boc. Citiţi cu atenţie documentele asumate de ţara noastră şi nu mai ieşiţi cu afirmaţii gratuite. Aşa că, pardon: întrebaţi-l pe Năstase 4 case unde a avut capul şi pe Tăriceanu, care nu este străin de aceste condiţii negociate. Dacă vreţi ne putem “bate” şi cu perioada Brătianu.
    Cu ceva timp în urmă , v-am cerut să-mi spuneţi câteva soluţii concrete de ieşire din criză. Condiţia era : să fie aplicabile, practice, documentate, care se pot asuma , simularea efectelor pe care le-ar produce acele măsuri, etc. Nu v-aţi deranjat. Bruiaţi încontinuare cu multă gargara, tipic comunistă ,, Băse împrumută ţara “ ( fără să aruncaţi un ochi pe o revistă economică de specialitate, ca să aflaţi cum Japonia are împrumuturi aproape de 2 ori PIB-UL Japoniei, cum statele occidentale au împrumuturi mai mari ca PIB-ul ţărilor lor şi să le comparaţi cu împrumutul României)
    Haideţi să analizăm două cazuri ipotetice având pe teren următoarele condiţii: Bugetul consolidat prognoza colectarea unei anumite sume pentru luna în curs, dar condiţiile din teren sunt cu totul altele şi nu se va putea realiza decât colectarea unor impozite de la populaţie ( impozite pe case, terenuri, maşini, accize , etc ) care vor susţine doar plătile utilităţilor aferente scolilor, spitalelor, etc, fără a exista sume pentru plata salariilor .
    1. aveţi părinte pensionar sau bunic şi trebuie să-i plătiţi pensia. De unde puteţi procura bani de pensie până pe 25 ale lunii în curs, ştiind bugetul nu are şi că societatea X nu îşi poate plăti contribuţiile la bugetul consolidat din cauza pierderilor înregistrate din cauza unei calamităţi naturale şi din cauza crizei financiare internaţionale ?
    2. Aveţi soţia cu studii superioare angajată în sistemul bugetar (nu contează locul de muncă şi ministerul). Suntem în 10 ale lunii. Trebuie să-i plătiţi salariul. De unde luaţi banii, ştiind că societăţile Y,Z, nu şi-au primit banii din vănzarea producţiei şi nu îşi pot onora plătile la bugetul local şi central.
    Cum vedeţi ieşirea din impas? Vedeţi ca soluţie un împrumut?
    Luciane, fiţi cu picioarele pe pământ, lucrurile nu sunt aşa de simple precum par. Ne lipseşte cu desăvărşire iniţiativa, creativitatea, ...şi mai câte ne lipsesc!!!! Ne-am învăţat să cerem fără a da înapoi cu aceiaşi măsură !

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Bazel,in revistele acelea economice de specialitate "necitite" de domnul Nichita, gasim
    statistici despre banii "rataciti" in conturi proprii ale "celor mari", una din cauzele importante care a determinat la contractarea de imprumuturi?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim
    Eu vorbesc de pere, iar tu îmi aduci mere. În reviste(specific:reviste de specialitate)economice nu vezi can-canuri cu sexi-brăileanca sau vila lui Videanu. O să citeşti articol ale unor specialişti din domeniul bancar, economic, mediu de afaceri, etc, abordate în mod profesionist şi nu iluzii ipotetice. Lectură plăcută ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca nu-mi spuneai dumneata ce contin revistele economice nici ca as fi stiut :)))
    Ideea era ca revistele de specialitate nu dau statistici despre banii furati atat national cat si international si ar fi trebuit sa se ia in calcul si lucru acesta, nu sa dati vina intotdeauna pe calamitati naturale si altele.

    Mai simplu de atat (pentru ca anterior nu m-ati inteles), ca si imagine de ansamblu, se fura cu desavarsire si apoi se fac imprumuturi.
    Daca ati fi citit mai cu atentie intrebarea mea, citit fiind economic, v-ati fi dat seama ca nu savurez can-canuri. Dar dati dovada ca sunteti mult mai in tema cu can-canuri exemplificand din ele fata de definitiile teoretice pe care le dati pentru REVISTELE ECONOMICE DE SPECIALITATE.

    Cat despre initiativa si creativitatea despre care pomeniti, tin sa-mi exprim parerea personala ca am vazut multi prosti cu aceste calitati... Ceea ce va (ne)lipseste cu desavarsire este corectitudinea si bunul simt, asa ca ar fi bine, inainte de toate, sa fii dumneata cu picioarele pe pamant.

    RăspundețiȘtergere