marți, 23 noiembrie 2010

Ziua independenţei

Mă încearcă un sentiment nedefinit, undeva între revoltă şi frustrare, de câte ori citesc în presă ieşirile consilierului PNL Viorel Oleniuc. Constat cu neplăcută surprindere că domnia sa se consideră parte dintr-o entitate complet diferită de PNL. O entitate radicală, extremistă, în componenţa căreia e normal să se regăsească doar consilierul Anghel, fiind de la PRM.
Nu zic că nu au dreptate în solicitarea lor, probabil au, cine ştie. Spun că a uitat prea uşor că nu este consilier independent. A uitat prea uşor de toţi oamenii care au crezut în Viorel Oleniuc şi au alergat în campania electorală din 2008 pentru el. Orbit de aversiunea faţă de Tusac, a uitat prea uşor de partid, de disciplină, de grup. A uitat chiar şi de susţinerea noastră totală pe care o avea în sancţionarea abaterilor disciplinare ce afectau imaginea de unitate a partidului. A uitat că PNL Mangalia este un grup unit. Aşa a fost şi sper că aşa va rămâne.
Sunt fericit că l-am putut avea pe Viorel Oleniuc model în viata. Ma felicit însă pentru că nu mi l-am ales şi model politic. Eu cred cu tărie în ideea de echipă. Mai cred, cu aceeaşi tărie, că partidul este majoritatea grupului ce îl formează şi nu stă într-un singur om, indiferent de valoarea acestuia. Când e vorba de grupul pe care îl reprezinţi sau de o posibilitate, oricât de mică, de a realiza ce ai promis în campanie, orgoliile nu-şi au rostul.

13 comentarii:

  1. Domnule Lucian,
    Iar a mişcat în front ?
    Haideţi să vedem ce înseamnă liberal: = iubitor de libertate; înțelegător; generos; care are idei largi, nepreconcepute, etc
    Unde este buba ?
    A!!!...unitatea partidului; disciplina de partid, disciplina de grup, etc.
    Şi eu cînd argumentam "ridicarea tonului" de către unii din "corul" pedelist, atât înainte de asumare guv. pe legea pensiilor cât şi la moţiune faţă de linia partidului, cum mă "admonestau" criticii de pe bloguri ?... Vedeţi ce bine este cînd apar "dizidenţe" care "strica" imaginea de martir şi fată mare a partidului ;)
    Iar amu' revenind la sentimente mai bune, inclin să-i dau dreptate şi domnului Ole. Frate, la Mangalia nu merge să-i cânţi în strună osanale Magraonului. Ceea ce el, Ole, pricepe, voi ceilalţi (din corul lui Andrei şi Vişa) nu vreţi să înţelegeţi/pricepeţi, sau cel puţin asta este tactica voastră. Pe voi mai mult v-au încântat două locuri călduţe în administraţia locală (vice + ADPP) în detrimentul populaţiei, care suferă. Păi, atunci unde-i baiu' la domnul Ole ?
    Am discutat preţ de câteva minute la un geam coborât pe dreapta maşinii şi cu domnul Mihai Sorin (în ziua cînd împărţea/aţi fluturaşi prin cutiile postale ale oamenilor) despre ceea ce vreţi să faceţi în Mangalia şi...nu m-a convins. Am observat şi la el o repliere faţă de incisivitatea de care dădea dovadă cu ceva timp în urmă pe blogul lui Vişa. Ce înseamnă borcanul cu miere! Lipeşte tare.
    Şi totuşi, un slogan liberal sună aşa ...
    Avem curajul de a spune ce gândim, de a ne opune vechilor mentalităţi şi de a promova oameni care să poată face cu adevărat diferenţa. Credem în puterea fiecăruia de a munci şi de a se dezvolta bazându-se pe propriile forţe. Respectăm dreptul tău de a-ţi hotări singur destinul şi de a alege liber ce vrei să faci cu viaţa ta. Culese de aici : http://www.tnl.ro/despre-noi/cine-suntem.html
    Nu vreau să fac analiză pe text. Îţi las ţie această temă. Dar, ce zici, nu cumva are drepatate domnul Oleniuc ? ...eu cam aşa traduc ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, baiu' este la domnul Ole. Partidul si-a asumat ceva. Este posibil ca noi, majoritatea, sa fi gresit iar el,Oleniuc, sa fi avut dreptate. Dar majoritatea da linia partidului si daca noi am gresit suntem dispusi sa ne asumam aceasta greseala. Cine nu poate sa urmeze linia partidului inseamna ca probabil nu se mai regaseste in acest partid, ci in altul.
    Cat despre locurile caldute, domnule Bazel, de ce sa fim rautaciosi, populatia nu sufera ca a primit PNL doua posturi politice. Suferea si inainte. Populatia sufera pentru ca in loc sa iasa sa voteze Oleniuc in 2008 a stat acasa astfel incat au iesit la vot cei care se vand pe un pui sau pe ce se vand ei.
    Si da, sunt de acord cu libertatea de exprimare dar si cu dispciplina de partid. Daca, dupa ce se ia o decizie in partid, eu doresc sa imi pastrez dreptul de a avea un alt punct de vedere public, imi dau frumos demisia si zic ce vreau si unde vreau.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi vine sa cred ca in negocierile cu tiganu v-a cerut si excluderea lui Oleniuc.
    Este singurul personaj din PNL care poate sa-l bata pe tigan.
    Restul PNL-ului ,la un loc,nu aduna jumatate din voturile lui Oleniuc.
    Din pacate pentru PNL,decizia de a se alia cu tiganu,intr-adevar nu pentru un pui,a dat o linie descendenta partidului.
    Daca il exclude-ti ai putea sa-i iei locul de consilier!?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am participat la negocieri dar cunoscandu-l pe Sorin Andrei sunt convins ca nu ar fi acceptat sub nicio forma ca o negociere sa se transforme in supunere. Deci aproape as baga mana in foc ca nu face parte nicio excludere din negociere mai ales ca pana acum partidul a functionat unitar, neexistand niciodata un vot altfel din cei 4 consilieri.
    Scopul nu este de a-l bate doar pe Tusac, ci si pe toti ceilalti. Si nu, nu este singurul. Mai mult, cand te stie un oras intreg si te voteaza doar 20% nu sunt asa de convins ca esti singura solutie a unui partid. Iar daca e asa, atunci partidul are mari probleme.
    Banuiesc ca aveti o cercetare sociologica la indemana cand trasati verbal aceasta linie descendenta. Eu nu am o astfel de cercetare dar banuiesc ca transparenta comisiei de urbanism data de domnul Visa pe blog, activitatea si deschiderea viceprimarului Sorin Andrei sunt niste plusuri, nicidecum niste minusuri.
    Da, este posibil dar nu 100% sigur.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Lucian,
    Întreb.Scorul partidului a diferit cu mult faţă de cel al candidatului? După câte îmi aduc aminte nu prea. Cam acelaşi procente le găsiţi şi la nivel naţional, poate chiar mai mici. Şi dacă dăm o raită prin Europa, nu prea găsim partide liberale care să treacă cu prea mult peste 20%. Să lăsăm sondajele să-şi producă manipularea, dar am credinţa că nu v-aţi umflat prea tare în pene şi că nu vă culcaţi pe laurii victoriei. La nivel local nu cred că veţi repeta performanţa din 2008. Consideraţi acel an vârful peneleului local. Compromisurile din ultima perioadă cu ciumaţii nu vă aduc bonitate, ba mai mult vă erodează imaginea. La capitolul Ole, v-am răspuns la mine pe blog ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule Bazel, mă bucur că am avut onoarea de a vă cunoaşte "în carne şi oase". Fără nicio ironie mărturisesc că îmi imaginasem că sunteţi un tinerel arţăgos.
    Ceea ce doresc să precizez este faptul că întâlnirea cu dumneavoastră nu o consider o discuţie. Dacă vreţi să fiţi convins, luaţi puţin mâna de pe schimbătorul de viteze, coborâţi din maşină şi apoi acordaţi-vă 5 minute pentru o comunicare. Afirmaţi ceva jignitor: cum că îmi reneg ideile pentru "borcanul de miere". Dacă puteţi argumenta în ce constă lipirea mea de vreun borcan, spuneţi-o. ÎN REST, JIGNIŢI GRATUIT. Vă reîmprospătez memoria: aţi întrebat dacă suntem oamenii lui Vişa şi ai lui Ilie, iar eu v-am spus că nu mă consider omul cuiva, că sunt independent (nu de o independenţă prost înţeleasă: respect majoritatea şi încerc să îmi susţin şi să îmi impun ideile în cadrul discuţiilor interne). Apoi aţi afirmat că Vişa este comunist, iar replica a fost că am convingerea că Vişa face parte din altă etapă politică, dar nu este, cu siguranţă, comunist. Pentru o reală discuţie vă stau la dispoziţie oricând, pentru a vă argumenta că nu abdic de la principiile personale. Mai întâi, esenţial ar fi să vă cereţi scuze pentru afirmaţiile de mai sus. Nu de alta, dar îmi vine iar în minte imaginea tinerelului arţăgos...

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Sorin Mihai
    Chiar aşa, înţeleg că v-am produs mare supărare...ca să fiu puţin ironic. Cred că vă imaginaţi că nu sunt la vărsta la care să fiu convins cu un răspuns evaziv: "încercăm să facem treabă". Am atâta maturitate ca să-mi limpezesc singur convingerile.
    În ce constă concluzia mea maliţioasă(nu era jignire domnule)? Simplu. Mâine, poimâine sunteţi în consiliul local. Pentru că, dacă nu v-aţi fi prins în horă cu “cei de la butoane”, aveaţi ocazia să tropăiţi pe margine. La fel cum a păţit Mircea.
    Chiar nu aveam nevoie de reîmprospătare a memoriei. Am răspunderea afirmaţiilor şi completez: “..oamenii lui Vişa şi Sorin, lui Ilie Marius, lui Lucian” . Îi enumerasem şi pe ceilelţi doi colegi ...dacă vă aduceţi aminte, eraţi într-o dicuţie telefonică cu Lucian.
    Hai să nu încurcăm lucrurile: nu l-am făcut pe domnul Visa comunist. Am afirmat că mă îngrijorează la un liberal să văd idei socialiste. E totuşi o diferenţă! Discuţia asta am avut-o chiar şi cu domnia sa pe blog. În parte a recunoscut.
    În final comentariului supralicitaţi. E greu de înţeles. Odată ce sunteţi băgat în malaxorul politicii locale, trebuie să vă aşteptaţi la orice, chiar şi la vorbe care nu vă convin. Aveţi tot timpul să vă căliţi politic şi să înţelegi lupta oarbă a politicii de pe plaiurile mioritice. Vă doresc succes ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Bazel,
    Nu sunt supărat. Eventual - contrariat. Mă aşteptam să înţelegeţi altfel mesajul meu: sunt dispus să discut cu oricine îşi acordă răgazul comunicării, nu al interviului luat la botul calului pentru a putea spune apoi că a dialogat cu mine şi a înţeles totul.
    Exemplul dat cu Mircea este greşit. El nu a tropăit pe margine, ci s-a îmbolnăvit subit de un sindrom care începe să facă ravagii: a început să discute strategia PNL în alte birouri decât cel al partidului. I-am reproşat atunci, cum aş putea să-i reproşez şi acum, că m-a desconsiderat, neluând în seamă faptul că sunt membru al biroului politic local şi că am dreptul să discut măcar despre deciziile ce se vor lua.
    Cât despre afirmaţia dumneavoastră finală, ar fi trist dacă politica s-ar rezuma la acuzaţii nefondate sau la bălăcăreli. Am alte opinii şi, de aceea, mi le apăr.

    RăspundețiȘtergere
  9. Spunem acelasi lucru intr-un mod diferit si pare ca ne contrazicem, domnule Bazel. Asta spuneam si eu, ca Oleniuc, cu cele 150 de voturi peste partid nu a fost neaparat o locomotiva. Iorgus, de exemplu, a avut aproape 1200 voturi peste partid. Deci Oleniuc ar fi o locomotiva ce are 15% din forta locomotivei Iorgus, nu?
    Vedem in 2012 ce va fi si cine isi va asuma fie infrangerea, fie succesul. Nu e niciunul dintre noi vreun mafalda al politicii altminteri am fi fost in staff-ul lui Obama.
    Cat despre domnul Visa, nu am prea intalnit la dumnealui idei socialiste. Nu stiu de ce spuneti asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Sorin Mihai,
    Trist dar adevărat. Politica nu a fost inventată pe meleagurile mioritice ca să spunem că numai noi suntem atipici. Chiar şi la cancelariile cu democraţiei consolidată întălnim această procedură de denaturare a adevărului, crearea unei false politici de manipulare şi folosirea informaţiei în scopul dezinformării maselor. Mărturie stau manuale întregi cu istoria partidelor politice ale unor autori celebri care şi ei la rândul lor pot fi suspectaţi de partizanat politic, falsă relatare, snobism, etc. Îmi este greu să cred că veţi putea schimba putreziciunea din rădăcină. Durează generaţii peste generaţii. Dar de ce să nu visaţi...

    RăspundețiȘtergere
  11. Domnule Lucian,
    Dacă vreţi să revedeţi scris, negru pe alb, momentul de luciditate în care domnul Vişa recunoşte că nu se poate debarasa de latura socialistă, arhiva blogului domniei sale vă stă la dispoziţie. Sincer, nu am timp de răsfoit în arhiva , ca să vă "pun pe tavă" comentariul respectiv .
    Ce mai face domnul direct al ADPP ?
    Şi apropo...când începe în oraş curăţirea spaţiilor verzi de uscăturile tusaciene ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Liberalul nu înseamnă o maşină de făcut bani şi atât. Nu sunt socialist, ci cred într-o politică liberală cu accente sociale. Consider că societatea românească nu e bine să fie formată din două pături, cei bogaţi şi cei săraci, aşa cum pare a merge în acest moment.
    Cât priveşte spaţiile verzi, cu excepţia parcurilor, sunt în administrarea directă a primăriei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Vişa,
    Închipuiţi-vă că am oarecare idee cu ce se "mănâncă" administraţia publică şi în cazul de faţă ADPP-ul. Întrebarea cu spaţiile verzi era uşor retorică pentru gruparea liberală (şlăparii nu-i punem la calcul, pentru că ei oricum nu ştiu pe ce lume trăiesc ) care a deblocat oraşul şi le-a mai rămas de făcut ici-colo ceva curăţenie.

    RăspundețiȘtergere