miercuri, 3 noiembrie 2010

Tusac. Populist sau popular?!

A venit momentul să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului. Tusac este bun, nu încasator ca Boc, ci jucător. Ca Băsescu.
Uneori foloseşte ironii grosolane şi golăneşti ca în dialogul cu Foleanu în care cel din urmă încearcă să contreze o ironie a primarului cu "Adică eu sunt tâmpit..." iar Tusac îl întrerupe cu un "Ştim asta".
Alteori bagatelizează interpelările consilierilor ca acestea să pară neserioase. De exemplu, acelaşi Foleanu, îl întreba de ce se alocă bani poliţiei comunitare. Tusac răspunde sec "Să le luăm pistoale".
I se întâmplă uneori să dea peste cineva care are "responsabilitatea unui interlocutor", cum ar zice Dan Puric. Atunci apelează la diversiuni ca în cazul lui Oleniuc. De câte ori întreabă Oleniuc ceva serios, Tusac o dă în curtea spitalului. Toată lumea ştie că Oleniuc n-are nicio treabă cu acea curte dar totuşi primarul insistă să îi lege curtea aia a spitalului de gât. Lumea îl ascultă, poate unii chiar îl cred şi între două ceaiuri la pavilioanele de pensionari duc vorba mai departe. Hitler spunea că masele mai degrabă vor crede o minciună mare decât una mică. Tusac testează asta.
Folosind aceste tehnici, reuşeşte să îşi domine adversarii în duelurile verbale, devenind astfel popular. Dar tot aceste tehnici încing atmosfera, adversarii devin încrâncenaţi, iar când miza este de o importanţă maximă pentru locuitori, acelaşi Tusac vine şi ia laurii mizând pe cartea populismului.
Azi se discuta de gigacalorie. Rapoarte, sume, întrebări, acuzaţii. Foleanu şi Oleniuc joacă un volei timorat cu mingea populismului spunând că nu vor vota mărirea preţului sau ce ziceau acolo. Viceprimarul Andrei, vocea raţională a consiliului, dă explicaţii, încearcă să clarifice lucrurile. Tusac tace. Voleiul continuă dar ridicând mingea tot mai sus, la fileul primarului. Andrei mai departe raţional, cu explicaţii logice. Tusac se concentrează, simte mulţimea.Jocul populist ucide raţiunea. Andrei propune un amendament bazat pe cifre, pe grafice. Tusac se ridică maiestuos şi loveşte mingea ridicată la fileu propunând să rămână acelaşi preţ dar să ia centralele termice primăria. Mulţimea aclamă. Hugho Chavez moare de invidie. Oleniuc cu Foleanu sunt vazuţi ca duşmanii poporului deşi doreau acelaşi lucru.
Primarul e supereroul zilei. Spectatorii pleacă fericiţi cu un aer victorios.
Dar azi nu a câştigat Mangalia. A câştigat Tusac.
Bravo lui!

3 comentarii:

  1. Sigur, meciul a fost căştigat de Ţigan, dar vorba circulă şi cei care au puţină cenuşă unde trebuie, fac diferenţa. Surpriza mare pentru mine a fost calitatea profesională a directorul economic. Bine, pot crede că aşa a fost dorit pentru această sedinţă, dar, trebuie să priceapă odată că sunt în slujba unei comunităţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. la faza cu spitalul chiar nu inteleg care e problema. si-au luat halci de teren acolo si beinur, prietenul lui tusac si slavescu (dani, pentru prieteni) si madam ariciu si alti pesedei. daca nu ma insel marele gurist petcu (da, e o legatura intre el si persoana cautata de mascati acum trei sapatamani)a votat cu doua maini vanzarea in mandatul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atat Tusac cat si Iorgus si chiar Sidere cu "acolitii" lor pot fi considerati POPULATOR-i ai Mangaliei

    RăspundețiȘtergere