miercuri, 23 martie 2011

Decăderea

Experţii spun că motivul absenteismului la vot nu este doar neîncrederea în clasa politică, ci mai ales scandalurile dintre politicieni. Modul în care se ceartă şi se manifestă public, creează repulsie alegătorului onest.
Asta este politica de modă veche, genul de politică la care Iorguş şi Tusac se pricep cel mai bine şi îi avantajează. Fiecare dintre ei are un număr de votanţi pe care mizează şi pe care îi menţine prin procedeele clasice: pungi cu alimente, spectacole şi altele. Cu cât prezenţa la vot este mai mare cu atât este mai mica ponderea procentuală a celor devotaţi, astfel încât interesul „titanilor” politicii locale este ca prezenţa la vot să fie cât mai mică. Chiar dacă şi-ar rezolva problemele în familie, tot nu cred că ar fi interesul lor să colaboreze constructiv pentru Mangalia.
De cealaltă parte la PNL, Sorin Andrei a avut şi încă mai are şansa nesperată de a face un nou tip de politică: cea câştigătoare. Acea politică a oamenilor pentru oameni pe care o clamam. A avut şansa să reconstruiască un partid ce era aproape de zero şi să o facă pe nişte baze solide, nu pe un val provocat de Antonescu.
Până acum nu a profitat, s-a lăsat influenţat de „cei vechi”. Atât de vechi încât au uitat că Iorguş a câştigat prima oară prin organizarea partidului şi prin oameni. Iar Tusac a câştigat prin structurile organizaţionale interne lăsate moştenire de naşul său înainte de plecarea sa la PD.
Încă mai are ocazia să schimbe lucrurile, încă mai este un element de noutate în politica locală, încă nu este considerat unul din veşnicii politicieni locali.
Sper că în politică nu este ca în fotbal şi ocaziile nu se răzbună.

P.S. Am scris asta pentru că de curând s-a împlinit un an de când PNL Mangalia (nu) funcţionează în noua formulă.

7 comentarii:

  1. Lucian,
    Eu cred că absenteismul denotă lipsă de cultură politică. Lipsesşte simţul civic. Lipseşte atitudinea. Lipseşte responsabilitatea. Atâta timp cât ne vom complace în această situaţie, ne vom fura singuri căciula.
    Observ aceiaşi obsesie pentru Iorguş. Chiar nu vă puteţi culca fără el ? Înseamnă că vă e "frică" de el. Fapt care mă bucură.
    "Cartea" pe care voi liberalii locali marjaţi în ultima perioadă este necăştigătoare. Aţi făcut sondajul. Nici acum nu înţelegeţi că Andrei pierde! Sper să nu fiţi "masochişti" până la final. Iar alternativa cu Visa cred că v-ar coboră şi mai jos. Încercaţi să-l reutilaţi pe Ole. Deocamdată se bucură de cele mai multe aprecieri, iar altul de fabricat peste noapte nu prea văd.
    De acord - PNL Mangalia nu funcţionează în noua formulă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu poti spune ca niste oameni care in urma cu 4 ani aveau cultura politica, acum nu mai au. Mult mai rau este ca voteaza exact cei fara cultura politica.
    Puteati observa aceiasi obsesie si pentru Tusac in postarea mea, de ce nu ati remarcat-o? Nu e vorba de obsesie, e vorba de doi oameni care au castigat, liderii principalelor partide din Mangalia, si foarte probabil adversarii nostri in viitoarele alegeri care au cele mai mari sanse de a castiga. Vroiati sa fac analiza pe Filimon sau Minca sau pe Maftei?
    Sondajele se interpreteza, nu se iau exact cum sunt, iar din interpretarea sondajelor a reiesit ca Oleniuc nu prea are sanse la castigarea primariei. Nu in fata lui Iorgus sau a lui Tusac. In plus dumnealui nu se regaseste in formula USL mult mai intens decat nu ne regasim noi, ceilalti. Multumim pentru sfat dar stiti ca nu e bine sa acceptam daruri de la greci :).

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai in situatia in care USL are candidat unic, iar primarul deja existent este de la PSD, cum se poate pune problema candidaturii lui Oleniuc?

    RăspundețiȘtergere
  5. In acea situatie nu este obligatoriu ca primarul sa ramana neaparat cel in functie. Se pune problema circumstantelor. Tusac este in urma lui Iorgus indiferent de cine face sondajul. Iar alegerile la primarie, aproape sigur, vor fi dintr-un singur tur. A forta candidatura unui primar care va pierde sigur sau a incerca un nou candidat care ar putea reprezenta revelatia alegerilor?
    In plus fiind dintr-un singur tur, in camapanie se va scoate tot arsenalul si vom asista la tot felul de dezvaluiri.
    Se zvoneste ca sunt multe dezvaluriri de facut...Un alt canidat ar putea fi solutia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Problema candidaturii lui Oleniuc nu se pune chiar asa de mult in PNL. Poate la alte partide, poate independent. Vad ca se pune mai mult la PD, ca doar domnul Bazel a venit cu ideea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Problema primarului se va rezolva cand Nuti va avea buletin de Mangalia:
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/wikileaks-elena-udrea-a-saucy-persona-vezi-reactia-lui-udrea-220435.html

    RăspundețiȘtergere