joi, 17 martie 2011

Previzibil


Am spus încă de vara trecută că problema maghiarilor va escalada. Este previzibil mai ales deoarece UDMR nu mai este văzut ca reprezentant al acestei minorităţi, ci mai degrabă ca un partid clasic românesc ce aleargă după ciolan. Acest lucru a permis unor organizaţii extremiste, interzise chiar şi în Ungaria, să acţioneze pe teritoriul României. Desigur, aceste organizaţii trebuie finanţate şi sunt convins că finanţarea nu vine din România.
Aici au profitat de lipsa de reacţie a autorităţilor statului şi s-a ajuns la anumite provocări directe. Faptul că o reprezentare a lui Avram Iancu a fost spânzurată de un minoritar reprezintă un afront direct. Chiar dacă nu ştie cine e Avram Iancu sau ce a făcut, orice român ştie că gestul a fost o provocare. Mai grav este că acel individ este un funcţionar public al statului român.
Din păcate, instituţiilor abilitate ale României, începând cu poliţia şi terminând cu preşedenţia, iar le-a lipsit reacţia iar acest lucru a dus la o dispută în Parlamentul României. S-a ajuns deja mult prea departe şi cred că primii care ar trebui să ia atitudine sunt reprezentanţii UDMR care să ceară interzicerea şi pe teritoriul României a Gărzii Maghiare, aşa cum este interzisă şi în Ungaria.
Adrian Cioroianu şi-a dat demisia din cauza unei reacţii, Baconschi ar trebui să îşi dea demisia datorită lipsei de reacţie, ambele pe probleme etnice.
Faptul că Băsescu nu mai respectă Constituţia şi se comportă ca un preşedinte de partid îi face probabil şi pe alţii să nu mai respecte Constituţia şi să îi ceară paşaportul când îşi vizitează propria ţară.
Din păcate, această lipsă de reacţie sau reacţiile întârziate ale instituţiilor statului vor creşte riscul ca România să devină un nou Kosovo. Acum este nevoie de foarte multă maturitate din partea întregii clase politice, de la UDMR la PRM, să se evite escaladarea tensiunilor în acea zonă.

2 comentarii:

  1. "....instituţiilor abilitate ale României, începând cu poliţia şi terminând cu preşedenţia, iar le-a lipsit reacţia iar acest lucru a dus la o dispută în Parlamentul României..."
    Ne ambalam fără să ştim despre ce a fost vorba ! După cum s-a dovedit ulterior, disputa din parlament a fost o gogoriţă machedonească învelită în rahat şi împroşcată pe sticla televizoarelor.
    "Înainte de a întreprinde ceva verifică informaţia" - aşa mi s-ar fi părut corect să procedeze adunătura aia din parlament. Riscam să provocăm un scandal diplomatic pentru că în aceste chestiuni este o cutumă care se respectă şi mereu uităm că , totuşi facem parte dintr-o uniune europeană. Chestiunile emoţionale nu au ce căuta în astfel de dispute. După cum ai observat, a doua şi a treia zi tot balonul s-a făsăit, deoarece nu au fost motive suficiente. Nu poţi întreprinde acţiuni la nivel diplomatic dacă un descreierat, chiar şi ungur, îşi manifestă dobitoceala din scăfărlie. A fost un caz izolat şi nu a fost susţinut de UDMR, ba mai mult uniunea a condamnat gestul acelui individ. Iar gogoriţa cu scrisoarea lui Victor Orban, numai idolii lui WC Tudor îi pot da asemenea interpretare. Altceva şi mai interesant: regulamentul camerelor nu se schimbă după cum vrea Haşoti sau Antenescu . În timpul dezbaterilor nu se schimbă ordinea de zi. Dacă ar fi avut ceva de spus, ar fi votat la începutul sedinţei, dar aşa, ne putem da seama şi de munca istovitoare pe care o fac unii parlamentari în timpul moţiunilor provocate chiar de către ei:citesc presa şi se informează din ea fără să aibă minima decenţă de a se informa corect, ba mai mult, provoacă şiisterie naţională nejustificată.

    RăspundețiȘtergere
  2. Indiferent daca stim sau nu despre ce este vorba, problema este ca ne ambalam. Daca fortele de ordine ar fi intervenit inainte ca ametitul ala sa isi termine lucrarea, sau daca un oficial ar fi iesit sa condamne gestul atunci, in ziua respectiva, nu ar mai fost nevoie de interventiile lui Hasotti. Cat despre cunoasterea regulamentelor, am convingerea ca Hasotti este unul dintre putinii care cunosc foarte bine regulamentele.
    Si nu s-a prea fasait nimic, adica e cazul sa vedem actiunile hackerilor, actiunile motilor.
    Nu este in regula, sunt niste tensiuni in crestere.

    RăspundețiȘtergere