luni, 31 mai 2010

Grevă de avertisment

Azi, la Daewoo Mangalia, a avut loc greva de avertisment ce precede greva generală programată, astfel, a începe pe 7 iunie.
Iniţial eram sceptic că sindicatul "Navalistul" va reuşi să strângă numărul necesar de semnături pentru a începe conflictul de muncă. Mi se părea anormal ca atunci când toată ţara iese în stradă să nu li se scadă salariile, noi să ieşim să cerem măriri de salarii.
După ce am aflat că s-au strâns suficiente semnături am încercat să aflu ce îi îndeamnă pe oameni la grevă. În afară de nivelul de trai, desigur.
Răspunsurile, deşi variate, pot fi sintetizate în câteva cuvinte spuse de un prieten:
"Oamenii s-au săturat, în fiecare an li se spune că sunt pierderi, că nu e de unde, şi ei văd cum pleacă vapoarele unul după altul. Văd cum directorii au în spate câte o firmă de subcontractori şi prosperă în timp ce angajaţilor li se spune că nu e de unde. Văd cum coreenilor li se decontează tot felul de excursii şi absolut orice cheltuială, pînă şi hârtia igienică, iar pentru angajaţi nu se poate nimic. Au ajuns la limită".
Personal sunt de acord cu unele din aceste puncte de vedere, cu altele mai puţin, dar măcar acum am înţeles ce e cu această grevă de fapt.
Concluzia ar fi că această grevă reprezintă o sumă de frustrări adunate de-a lungul timpului şi cred că ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru managementul companiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu